Referentna kamatna stopa 9,75 posto

Bez autora
Dec 08 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9,75 posto. Ključni dezinflatorni faktori su u ovom, a biće i u narednom periodu oslabljeni troškovni pritisci po osnovu regulisanih cena i cena hrane, kao i niska agregatna tražnja.Procesu dezinflacije, takođe, doprinosi nastavljanje pada inflacionih očekivanja. Povratak inflacije u granice dozvoljenog odstupanja od cilja očekuje se u prvom tromesečju naredne godine.

Referentna kamatna stopa 9,75 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9,75 posto.

Kako navode iz NBS, ključni dezinflatorni faktori su u ovom, a biće i u narednom periodu oslabljeni troškovni pritisci po osnovu regulisanih cena i cena hrane, kao i niska agregatna tražnja. Procesu dezinflacije, takođe, doprinosi nastavljanje pada inflacionih očekivanja. Povratak inflacije u granice dozvoljenog odstupanja od cilja očekuje se u prvom tromesečju naredne godine.

Na globalnom nivou, fiskalna i finansijska neizvesnost su i dalje naglašene, pre svega zbog krize javnog duga u zoni evra. U takvim okolnostima očekuje se da će podršku očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti u Srbiji dati i usvajanje budžeta u skladu s fiskalnim pravilima i zaključenim stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti s MMF-om.

Dalje kretanje referentne kamatne stope zavisiće od ostvarivanja rizika, pre svega u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike, i njihovog uticaja na inflaciju, dodaje se u saopštenju.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 19. januara 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik